Monumentul Eroilor este dedicat arefenilor căzuți în Războiul de Independență și în cele două războaie mondiale.
Încă din vechi timpuri, Arefu a fost teatru de lupte contra tătarilor, a ungurilor ori a turcilor, însă în 1916, Arefu se confruntă cu armate germane și austro-ungare.
La 22 septembrie 1935, osemintele celor căzuți sunt adunate și așezate într-un mare sicriu și îngropate în colțul sud-vestic din curtea bisericii.
Monumentul din piatră, în formă de cruce solară, este amplasat pe un soclu paralelipipedic tot din piatră, tencuit cu ciment.
Pe latura principală sunt trecuți numele donatorilor onorifici, iar pe laturile de vest și est sunt inscripționate numele eroilor căzuți în Războiul de Independență (1877 – 1878).
Crucea are pe fața principală inscripționate numele eroilor căzuți în Primul Război Mondial, iar la bază este sculptat un motiv floral.
Istoria monumentelor de for public dedicate eroilor de război începe și ia amploare în România după încheierea Războiului de Independență, conflict cunoscut în context internațional drept Războiul Ruso-Turc din 1877–1878. Atunci, monumente dedicate eroilor de război au fost ridicate în peste 80 de localităţi, atât urbane cât şi rurale. Cel mai vechi astfel de monument este „Crucea Comemorativă a Eroilor din 1877, Bucureşti, Războiul de Independență”, construcția fiind inaugurată chiar în anul 1877.
Periodic, la Arefu au loc ceremonii de comemorare și slujbe de pomenire a eroilor ce și-au jertfit viețile pentru Țară.
Lângă monumentul central se află, în partea stângă, încă 3 cruci de piatră ridicate în memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial.
În partea dreaptă a monumentului se află o altă cruce, dedicată eroilor căzuți în cel de-al doilea Război Mondial.
În trecut, eroii de război erau pomeniți într-un cadru intim, aceștia fiind îngropați în localitățile natale de către rude, consăteni și preot (în cazul în care trupul acestuia era descoperit și identificat de către ceilalți militari sau de către rude). Ceremonialul de amintire și pomenire a eroilor de război nu depășea astfel localitatea de unde militarii respectivi proveneau.
Obiceiul de a ridica monumente dedicate eroilor a provenit în România din Europa Occidentală. Primii care au ridicat monumente pe care au inscripționat numele soldaților și gradul militar al acestora au fost prusacii, acest lucru petrecându-se după încheierea războiului purtat împotriva Franței în 1870-1871. Modelul respectiv a fost ulterior preluat de către toate statele europene.
Un aspect demn de menționat este că cele mai multe dintre monumentele românești ridicate până la cel de-al Doilea Război Mondial erau realizate cu contribuţiile materiale și financiare ale localnicilor.
Arefu – destinație turistică de excepție, în județul Argeș